16.4.2014

Palautteen jäljillä, osa II

Edellisessä kirjoituksessani pohdiskelin yhteisiä nimittäjiä niille hetkille, jolloin palautteen saaminen on tuntunut pahalta. Nyt on aika nousta kanveesista, katsoa horisonttiin ja muistella niitä palautteita, jotka ovat synnyttäneet minussa poikkeuksellisen positiivisia tuntemuksia.

Aiemmat havaintoni voi tietysti kääntää myös toisin päin. Näin niistä muodostuu jonkin sortin ohjenuora, jolla voinee luovia ohi pahimpien karikoiden, selvitä palautteen antamisesta jokseenkin puhtain paperein - ehkäpä johtaa palautekeskusteluja jopa arvosanalla hyvä. Vai miltä sinusta tuntuu seuraava, käänteinen havaintopöytäkirjani?

1) Anna palautetta, joka vahvistaa palautteen saajan unelmia ja haaveita
2) Anna palaute välittömästi ja kohdista se mahdollisimman tarkasti viimeisimpiin tekoihin
3) Kerro tasavertaisena ihmisenä havaintojasi toisen teoista, vaikka olisitkin kokeneempi asiassa
4) Anna palautetta vain toiminnasta, jossa olet itse arjessa elänyt tunteella mukana
5) Pyhitä palautteen antamisen hetki ja sitä seuraava reagointi

On hienoa huomata, kuinka paljon olenkaan saanut vuosien varrella palautetta edellä mainituilla tavoilla. Se kertoo johtajuudesta ja toveruudesta ympärilläni. Silti jotkut palautteet ovat jääneet värisyttämään selkäpiitäni pysyvästi ja saivat minut leijumaan. Tämänkertaiset havaintoni ovat henkilökohtaisia kiitollisuudella kyllästettyjä tuntemuksia, joten ne lienevät edellistä osaa vielä vähemmän rationaalisia. 

Havainto 1: Break the pattern! Palaute säväyttää, kun sen saa tavanomaisesta kaavasta poikkeavalla tavalla

Vuosia sitten johtamassani tiimissä oli henkilö, joka yleensä oli hiljaa. Olin johtanut tiimiäni vuoden verran ja olin mielestäni erinomainen esimies. Eräänä päivänä satuin hiljaisen työtoverini kanssa kahdestaan hissiin. Kesken matkan hän painoi stop-nappia, katsoi minua lujasti silmiin ja sanoi: "Matti, sinä olet meidän esimies. Sinä olet täällä meitä varten, et pomoja varten. Vietä aikasi meidän, älä muiden pomojen kanssa." Sitten hän painoi hissin käyntiin ja nousimme kerrokseen. Istuin loppupäivän hiljaa ja tajusin kuulleeni jotain merkittävää.

Tavallisesti palautteen säännönmukaisuus tuntuu hyvältä, koska se luo turvallisuutta ja lisää näin ollen luottamusta. Sattumanvaraisesti eetteriin huudeltu palaute on monesti vaarallista eikä tavoita kuulijaansa kuin vahingossa. Säännöllisyydellä on kuitenkin rajansa, eikä palauttevalikoiman pidä olla yhden biisin mittainen soittolista repeatilla. Emmehän halua olla ehdollistumassa palautteelle kuin Pavlovin koira, kainalot innosta tai pelosta hikoillen jo ennen kuin varsinainen palaute edes annetaan. Kuunnellen pomon korkokenkien kopinan taajuudesta, mikä kohta mahtaa odottaa.

Mieleeni ovat jääneet erityisesti palautteet, jotka on annettu odottamattomalla hetkellä tai hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Arvostan sitä ennakkoluulotonta spontaaniutta ja luottamusta, joka näihin hetkiin on liittynyt.


Havainto 2: Murtuuko pato? Ilma väreilee, kun huomaa palautteen antajan pidättelevän kaikin voimin massiivista määrää tunne-energiaa

Joskus tietää saaneensa teknisesti täysin virheettömän palautteen, joka kuitenkin osuu maaliinsa vähän vaisusti. Sellainen ilmakiväärillä ammuttu napakymppi, joka salakavalasti suhahtaa matkaan ja lätsähtää eleettömästi keskelle taulua. Ei värähdystäkään ampujan olkapäässä eikä maalitaulussa.

Arvostan tunne-energian näkymistä johtajuudessa. Sama pätee kokemuksiini palautteen saamisesta. Tuntuu hyvältä alkaa ottaa vastaan palautetta, kun tajuaa, että palautteen antaja ei meinaa pysyä kuosissaan. Siellä teknisesti hienon palautteen takana kuohuu jokin iso tunne, joka pyrkii palautteen mukana pintaan ja työntää sitä ydinviestiä edellään vastustamattomalla energialla. On tuo tunne sitten raivoa tai riemua, tekee se tilanteesta vaikuttavamman, vaikkei itse tunnereaktio palautteen antajalta pääsisikään edes pintaan saakka (yleensä hyvä ettei). Tunne-energia sysää liikkeelle sanoman tykinjyrähdyksen tavoin. Jollei pidä varaansa, lentää ampuja selälleen ja maalitaulukin jää soimaan kuin tiibetiläinen gongi.

Uskon, että vaikuttavimmat palautteet mitä olen kohdannut, ovat saaneet voimansa antajan sisimmässä roihuavasta tunne-energiasta. Jos lisäksi palautteen saajana vetää palautetta puoleensa samalla energiatasolla, ei ihmeiden tapahtumista voi välttää.

Havainto 3: Toimintaa muuttava palaute sisältää ainekset jatko-oivalluksiin

Jäin pari viikkoa sitten miettimään Katri Lietsalan edelliseen postaukseeni jättämää kommenttia. Hän täydensi havaintojani huomioimalla myös kuinka tärkeää on, että palaute sisältää parannusehdotuksen. Naulan kantaan!

Johtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on antaa ja pitää yllä toivoa tulevaisuudesta. Kun tämä kytketään luontevasti palautteen antamiseen, on vaikutus huumaava. Yksinkertaisimmillaan palautteeseen voi kytkeä suoran ajatuksen parannuksista, mutta siitä voidaan edetä aina coaching tyyppiseen oivalluttamiseen tahi innovoivaan vuoropuheluun, jossa keskustelijoiden näkemykset tulevaisuudesta kietoutuvat jännittävillä tavoilla toisiinsa.

Palautteen - positiivisenkin - perimmäisenä tarkoituksena on kehittää toimintaa ja kasvattaa ihmistä. Siksi palaute jää yleensä vähän lyhyeksi ilman sysäystä kohti uutta toivorikasta oivallusta.


Havainto 4: Palaute, joka aidosti muotoutuu palautteen antajan kuunnellessa palautteen saajan näkökulmaa, osoittaa arvostusta

Opiskelijana tein töitä piirivartijana turvallisuusalan yrityksessä. Koska tilanteet öisessä Helsingissä olivat usein ennalta arvaamattomia, oli esimiehen pöytä aamupäivisin täynnä "asiakaspalautetta", koskien toimintaani yöllä. Palauteruuhkasta huolimatta esimieheni pyysi jokaiseen palautteeseen näkemystäni yöllisistä tapahtumista sekä partiossa tekemistäni ratkaisuista. Usein palaute muuttui asiakkaan alkuperäisestä ryöpytyksestä toimintaa kehittäväksi keskusteluksi tai jopa kiitoksiksi. Ihailen edelleen johtajuutta, jota esimieheni tuolloin osoitti valtavasta työkuormastaan huolimatta.

Vastaava on toistunut monessa mieleeni painuneessa palautekeskustelussa. Parhaimmillaan palautteesta kimpoaa dialogi, jossa palautteen "antajan" ja "saajan" rooleilla ei enää ole merkitystä. Ehkä hienoimpia hetkiä ovat olleet niitä, joissa olen ollut johtajana ensin saamassa seuraajaltani palautetta ja sitten heittäytymässä syvään keskusteluun päätöksistäni ja niiden seurauksista.

Palautteen muuttaminen lennosta on kaksiteräinen miekka, joka epäonnistuessaan hautaa alleen palautteen sisältämän alkuperäisen ydinajatuksen. Parhaimmillaan se on verraton luottamuksen ja arvostuksen osoitus, jota lämmöllä muistelee pitkänkin ajan päästä.

Havainto 5: Koskettavin palaute on teko, ei puhe

Kesti kauan oivaltaa, mikä on ikimuistoisimpien ja koskettavimpien kohtaamieni palautteiden yhteinen nimittäjä. Palautetta on kertynyt niin paljon, niin monin eri tavoin. Pelkään, että jopa venytän tässä hieman palautteen käsitettä väittäessäni, että suurimmat kohtaamani palautteet ovat olleet tekoja.

Pienenkin teon vaikutus arjessa on suurempi, kuin taidokkaimpienkaan lauseiden. Kun ajoitus osuu nappiin, voi kahvikupin tuominen tai lämmin halaus siirtää henkisiä vuoria ja maadoittaa näin osoitetun palautteen toisen ihmisen toimintaan pysyvämmin kuin mitkään sanat.

Jos nuo sadat pienet arjen teot ovat jättäneet jäljen sydämeeni, niin mikä onkaan ollut suurempien tekojen vaikutus? Esimiesteni ja johtajieni teot, joista on huokunut aito välittäminen, arvostus sekä innostus työtäni kohtaan. Palveluammatissa olevan esimiehen palveluksia minulle, johdettavalleen, asiakkaalleen.

Ja kaikkein suurimpana ne teot, joita johdettavani ja seuraajani ovat tehneet minulle erityisesti aikoina, kun johtaminen on elämässäni ollut vaikeaa. Ne ovat pitäneet pääni pinnan yläpuolella ja osoittaneet oikean suunnan silloin, kun en ole pystynyt kunnolla johtamaan edes itseäni.

Teoista merkityksellisin ja vaikuttavin palaute koko urani aikana on ollut se, että johtajuuteeni on luotettu ja rinnallani kuljettu niin monien vuosien ajan, myötä ja vastamäessä. Sellainen palaute ei unohdu. Sellaiset palautteen antajat ovat elämäni tärkeimpiä ihmisiä.

Lue myös:

Minna Liminka: Palaute saa kukoistamaan




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti